اکثر زنانی که بارداری معمولی و بدون مشکلی دارند، ممکن است تا زمان پاره شدن کیسۀ آب یا زایمان بتوانند رابطۀ جنسی داشته باشند. اگرچه بارداری و وضعیت جسمی و روحی شما ممکن است باعث تغییراتی در میل جنسی شما و شوهرتان شود. در این مطلب میتوانید با تغییرات و نگرانیهای رابطۀ جنسی در دوران بارداری بیشتر آشنا شوید.
نگرانیهای رابطۀ جنسی
برقراری رابطۀ احساسی قبل از نزدیکی جنسی شما با همسرتان به جنین آسیبی نمیرساند. کیسۀ آب و ماهیچههای قدرتمند رحم از کودک محفاظت میکنند و هنگام رابطۀ جنسی نیز ترشحات مخاطی غلیظی که دهانۀ رحم شما را مسدود کرده است مانع از انتقال عفونت میشود. در زمان نزدیکی جنسی، آلت تناسلی مرد از واژن فراتر نمیرود و امکان ورود آن به رحم وجود ندارد، بنابراین نگران آسیب رسیدن به جنین نباشید.
اگر بارداری معمولی و کمخطری داشته باشید، رابطۀ جنسی، تحریک جنسی یا ارگاسم نمیتواند موجب زایمان زودرس یا سقط جنین شود. اگرچه ممکن است ارگاسم، تحریک نوک پستانها و پروستاگلاندین موجود در مایع منی باعث ایجاد انقباضات ملایمی در رحم شما شود، اما این انقباضات عموماً موقتی و بیخطر است. اگر پزشک شما، نزدیکی و رابطۀ جنسی را برای شما ممنوع یا محدود نکرده است، جای هیچ نگرانی نیست و شما میتوانید در دوران بارداری نیز رابطۀ جنسی داشته باشید.
تغییرات میل جنسی مادر
بسیاری از زنان معتقدند که در زمان بارداری، رابطۀ جنسی احساس متفاوتی دارد؛ برای برخی لذتبخشتر است و در مورد برخی دیگر نیز ممکن است در مقطعی از بارداری یا تمام مدت آن به تدریج این لذت کاهش یابد. افزایش جریان خون به لگن موجب تورم واژن میشود. این تورم ممکن است باعث افزایش میل جنسی در زن شود. همچنین ترشحات بیشتر واژن میتواند رابطۀ جنسی را برای زن در دوران بارداری لذتبخشتر کند.
شما ممکن است این تغییرات را دوست نداشته باشید و همچنین متورم شدن واژن، ممکن است احساس نامطلوب پُر بودن به شما بدهد و همانطور که در بالا ذکر شد، ممکن است هنگام نزدیکی، پس از آن یا بعد از ارگاسم یک سری گرفتگیها یا انقباضات ملایم در ناحیۀ شکمتان احساس کنید. در سه ماهۀ اول ممکن است در ناحیۀ پستانها احساس خارش، درد یا حساسیت به لمس شدن آنها را داشته باشید. به مرور زمان، احساس درد عموماً کاهش مییابد، اما ممکن است پستانهای شما حساستر شوند. برخی از زنان متوجۀ این افزایش حساسیت میشوند و حتی ممکن است دوست نداشته باشند که همسرشان آنها را لمس کند.
در سه ماهۀ اول ممکن است رابطۀ جنسی موجب احساس خستگی زیاد، بدخلقی یا تهوع و استفراغ شود. اگرچه ممکن است با رفع احساس تهوع در سه ماهۀ دوم، میل جنسی مادر دوباره بازگردد. اما در سه ماهۀ سوم و به خصوص در ماههای آخر ممکن است میل جنسی زن دوباره کاهش پیدا کند، در این مرحله شکم بسیار بزرگ شده است و مادر ممکن است احساس خارش داشته باشد یا احساس خستگی زیادی کند. همچنین ممکن است زن اعتماد به نفس خود را در مورد اندامهایش از دست داده باشد یا زایمان و تولد، ذهن او را مشغول کرده باشد. برای داشتن یک رابطۀ جنسی خوب که به وضعیت جسمی و روحی هر دو نفر شما کمک کند، بهتر است هر موردی را که باعث ناراحتی شما میشود با همسرتان در میان بگذارید و تغییراتی را برای افزایش آرامش و لذت جنسی برای هر دو نفرتان انجام دهید.
تغییرات میل جنسی پدر
برخی از مردها ممکن است حس کنند همسر باردارشان مانند گذشته یا حتی بیشتر جذاب است، اما همه این گونه نیستند. دلیلهای زیادی برای کاهش میل جنسی همسرتان، حداقل در بخشی از دورۀ بارداری شما وجود دارد و نباید تصور کنید علاقۀ او به شما تغییری کرده است. ممکن است بار سنگین پدر شدن بر همسر شما تأثیر بگذارد و نگرانیهای زیاد باعث کاهش میل جنسی او شده باشد. مهمترین دلیل برای کاهش میل جنسی مردان در دوران بارداری، احتمالاً ترس از آسیب رسیدن به کودک بر اثر فعالیت جنسی است.
اگر همسر شما میخواهد اطمینان پیدا کند که رابطۀ جنسی آسیبی به کودک نمیرساند، در یکی از جلسات ویزیت پزشک او را نیز همراه خودتان ببرید و از پزشک بخواهید تا راهنماییهای لازم را به شما بدهد. نکتۀ مهمتر این است که در مورد ترسها و نگرانیهای خود و همچنین نیازها و خواستههایتان با یکدیگر صحبت کنید. روابط صریح، واضح و دور از پیچیدگی میتواند بسیاری از نگرانیها را کاهش دهد و منجر به آرامش شما شود. بهتر است سخت نگیرید و از این دوران نیز لذت ببرید.
حالتهای نزدیکی مناسب بارداری
تغییرات بدن شما در دوران بارداری ممکن است باعث شود که نزدیکی به روشهای قبل امکانپذیر نباشد. در چنین حالتی بهتر است برای یافتن راحتترین حالت رابطۀ جنسی، موارد مختلف را آزمایش کنید. همانطور که شکم شما رشد میکند، یافتن حالتی که شما با آن احساس راحتی کنید نیز مشکلتر خواهد شد. همزمان با پیشرفت بارداری شما، ممکن است قرار گرفتن شوهر شما بر روی بدنتان هنگام رابطۀ جنسی مشکلاتی را برای شما به وجود آورد، همچنین بهتر است که شما در ماههای آخر بارداری به پشت نخوابید، در این صورت بهتر است این روش را فراموش کنید و به دنبال روشهای دیگری باشید.
قرار گرفتن شما روی همسرتان یا خوابیدن به پهلو در کنار هم میتواند مشکلات رابطۀ جنسی را در دوران بارداری تا حد زیادی کاهش دهد. بهتر است به خاطر داشته باشید که روشهای برقراری رابطۀ جنسی دیگری به جز نزدیکی کامل نیز وجود دارد. اگر میل جنسی ندارید یا پزشکتان توصیه کرده است که نزدیکی نداشته باشید، یادتان باشد هنوز هم میتوانید همسرتان را در آغوش بگیرید و ببوسید و به روشهای دیگر احساس خود را به یکدیگر نشان دهید.
رعایت ایمنی در روابط جنسی
اگرچه رابطۀ جنسی در صورت منع نشدن توسط پزشک، خطری برای مادر و جنین ندارد، اما لازم است که پدر و مادر مسائل بهداشتی را برای جلوگیری از هر نوع مشکلی رعایت کنند. اگر شما یا همسرتان به هر دلیلی در معرض خطر بیماریهای آمیزشی قرار دارید، باید از نزدیکی جنسی در دوران بارداری خودداری کنید یا حداقل در زمان نزدیکی از کاندوم لاتکس استفاده کنید.
همچنین اگر همسرتان یا شما مبتلا به تبخال تناسلی فعال یا در آستانۀ ابتلا به آن هستید، بهتر است از رابطۀ جنسی پرهیز کنید، این موضوع به خصوص در ماههای آخر بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است. حتی اگر همسر شما دچار تبخال دهانی است، حتی اگر علائم تبخال بروز نکرده، بهتر است از رابطۀ جنسی دهانی در تمام دوران بارداری خودداری کنید. همچنین در صورت وجود مشکلاتی مانند پایین بودن جفت یا ابتلا به بواسیر یا هموروئید، از رابطۀ جنسی مقعدی نیز پرهیز کنید. رعایت موارد فوق در کنار رعایت موارد بهداشتی توسط شما و همسرتان میتواند بیخطر بودن رابطۀ جنسی در طول بارداری را برای شما و جنین تضمین کند.
علائم خطرناک و نیازمند پیگیری شما و اطلاع به پزشک
بهتر است در صورت رابطۀ جنسی در دوران بارداری، برای جلوگیری از ایجاد مشکل، هر احساس ناخوشایند یا عجیبی را سریعاً با پزشک مطرح کنید. احساس گرفتگی ماهیچهها هنگام ارگاسم یا پس از آن طبیعی است، اما اگر پس از چند دقیقه برطرف نشود یا پس از نزدیکی، درد یا خونریزی دارید، دچار مواردی هستید که نیاز به بررسی دقیق پزشکی دارند. هر زمانی که سؤال یا نگرانیای در مورد رابطۀ جنسی در دوران بارداری دارید، تردید یا صبر نکنید و به پزشک خود بگویید، به خصوص اگر نمیدانید باید از نزدیکی خودداری کنید یا لزومی برای انجام این کار نیست.
همچنین اگر به شما توصیه شده است که رابطۀ جنسی نداشته باشید، به طور کامل از چگونگی و حدود آن اطمینان پیدا کنید؛ هیچ سوالی را در این رابطه بدون جواب باقی نگذارید. همینطور به خاطر داشته باشید که در مورد رابطۀ جنسی پس از تولد کودکتان نیز با پزشک صحبت کنید.