سلامت و تغذیه در دوران بارداری بسیار مهم است. اما مصرف زیتون در دوران بارداری چه نقشی دارد؟ زیتون درخت یا درختچهای همیشه سبز و بدون خزان است. میوه درخت زیتون گوشتی و هستهدار بوده، پوست آن براق و صاف، بسیار تلخ مزه است و رنگ آن ابتدا سبز بوده که در نهایت به بنفش تغییر رنگ میدهد. زیتون بر دو نوع است، داخلی و خارجی. انواع مختلف زیتون داخلی عبارتند از: زرد، روغنی، ماری، فیشمی و دزفول و انواع خارجی آن که بیشتر متعلق به کشوهای اسپانیا، یونان، فرانسه، ایتالیا و سوریه است.
ترکیب شیمیایی زیتون رسیده شامل روغن بوده، این روغن مخلوطی از اولئیک اسید، لینولئیک اسید و پال میتیک اسید است، همچنین دارای سدیم، ویتامین A و E و آهن میباشد. از اینرو ارزش غذایی این گیاه پرخاصیت فراوان بوده، علاوه بر آن خواص درمانی بسیاری نیز دارد. در این مطلب خواص و فواید خوردن زیتون در بارداری و مصرف روغن آن در دوران بارداری گردآوری شده است.
خواص زیتون در بارداری
زیتون و روغن آن نقشی اساسی در رشد جنین در طول دوران بارداری ایفا میکند و کمبودش اثرات مضری بر رشد بچه خواهد داشت. مطالعات نشان داده رشد فرزندانی که مادرانشان در دوران حاملگی از زیتون و روغن زیتون استفاده کردهاند، از لحاظ قد، وزن، رفتار و واکنشهای رفتاری، بهتر هستند. با توجه به اینکه جنین برای رشد نیاز به انواع ویتامینها و به ویژه ویتامین E دارد، با وجودیکه این ویتامین در روغن زیتون چندان فراوان نیست، اما کیفیت کافی را به علت مقاومتش در مقابل اکسیداسیون، دارا میباشد. بنابراین از کیفیت بالایی برخوردار میباشد. از آنجا که مقدار و نوع غذایی که در دوران بارداری مصرف می شود، نقش مهمی در تطبیق سوخت و سازی که در مادر و رابطهاش با جنین ایجاد میشود، دارد، لذا استفاده از روغن زیتون در بارداری بسیار موثر خواهد بود.
از دیگر خواص زیتون وجود آنتیاکسیدانها و مواد مغذی ضد التهاب موجود در آن است، که به عنوان یک ایبوپروفن طبیعی عمل میکند. روغن زیتون شامل oleocanthal است که یک ماده با خواص ضد التهابی میباشد و بسیار شبیه به خواص داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی عمل میکند، به طوری که حدود 50 گرم روغن زیتون مقدار زیادی oleocanthal با خواص ضد التهابی دارد که شبیه به 10 دوز ایبوپروفن برای بزرگسالان عمل میکند که این میتواند اثباتی در مورد خواص درمانی قوی زیتون باشد.
در دوران بارداری به علت تاثير هورمونها، حركت طبيعی رودهها كاهش يافته و يبوست ايجاد ميشود، از فواید مصرف و خوردن زیتون و روغن زیتون در بارداری، رفع یبوست این دوران خواهد بود.
استفاده موضعی از روغن زیتون در بارداری یکی از راههای درمان بیخطر و پیشگیری از ایجاد ترکهایی است که به خاطر بزرگ شدن شکم در بارداری ایجاد میشوند. ترکهای بارداری، خطوطی فشرده روی پوست هستند که اغلب در ماههای آخر بارداری که شکم به سرعت بزرگ میشود تا کودک در حال رشد را در خود جای دهد، روی آن ایجاد میشود. ترکهای بارداری در اثر تغییر بافت ارتجاعیِ زیر پوست ایجاد میشوند. این ترکها بسته به پوست شما به رنگ صورتی، قهوهای مایل به قرمز، بنفش، قهوهای تیره میباشند که در آینده کم رنگ میشوند، اما کاملاً محو نخواهند شد. مرطوب نگه داشتن پوست شکم با روغن زیتون، در حین بزرگ شدن آن میتواند به کاهش خارش پوست و پیشگیری از ایجاد ترک کمک کند.
زیتون، سرشار از آهن است، با توجه به اینکه در دوران بارداری نیاز بدن به آهن افزایش چشمگیری مییابد، مصرف زیتون در بارداری بسیار مفید خواهد بود. در واقع توانایی سلولهای قرمز خون در حمل اکسیژن در سراسر بدن در راه مناسب، وابسته به حضور آهن در خون است. اگر بدن زنان در دوران بارداری دچار کمبود آهن باشد، بافتهای بدن و جنین به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمیکنند و موجب ایجاد اختلال در رشد جنین میگردد. همچنین، آهن برای فرآیند تولید انرژی در بدن ضروری است. علاوه بر این، عملکرد مناسب بسیاری از آنزیمها و سیستم ایمنی بستگی به مقدار کافی آهن موجود در بدن دارد.
آیا خوردن زیتون در دوران بارداری ایمن است؟
جواب کارشناسان به این سوال مثبت است. یک پژوهش نشان داده زنان بارداری که درمناطق مدیترانه ای زندگی می کنند و روزانه ۶ تا ۷ عدد زیتون می خورند فشار خون پایین تری نسبت به بقیه کسانی که زیتون نمیخورند، دارند. این پژوهش نشان داده اسید اولئیک موجود در زیتون مسئول کاهش میزان کلسترول در خون است. خوردن زیتون در دوران بارداری باعث محافظت از کودکان در برابر برخی از آلرژی ها و آسم می شود. اما زیتون فواید دیگری هم دارد مثل:
آنتی اکسیدان زیتون جلوی بیماری ها را میگیرد
زیتون سرشار از آنتی اکسیدان های قدرتمندی است که خطر بیماری های مضر مانند بیماری های قلبی، سرطان خون و غیره را کاهش می دهند. علاوه بر بهبود گردش خون، همچنین به مقاومت معده علیه باکتری ها معده و ویروس های خطرناک کمک می کند.
سطح قند را بهبود میبخشد
زیتون منبع غنی از ویتامین E است. اسیدهای اولئیک و پلی فنول موجود در زیتون در کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 کمک می کنند.
از سرطان پیشگیری میکند
زیتون احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. سلول های سرطانی روی روده بزرگ، سینه ها و معده تاثیر میگذارند. اما مصرف زیتون در دوران بارداری میتواند جلوی این سرطان را بگیرد.
به سلامت استخوان کمک می کند
زیتون خطر ابتلا به شکستگی را کاهش میدهد و به افزایش توده استخوانی و کیفیت استخوان کمک میکند.
فواید مصرف زیتون در دوران باردری
روغن زیتون هم مثل خود زیتون پر از فایده است.
به رشد جنین کمک میکند
مصرف روغن زیتون در دوران بارداری به رشد مغز و سیستم عصبی و شناختی جنین کمک میکند. همچنین و یتامین آ موجود در روغن زیتون در شکل گیری چشم جنین سهم زیادی میتواند داشته باشد. اسید چرب امگا 3 زیتون هم برای قلب جنین بسیار مفید است. مصرف روغن زیتون در دوران بارداری عملکرد و پیشرفت مغز را بهبود میبخشد و همچنین باعث بهبود مهارت های یادگیری کودک میشود. اگر مادر در دوران بارداری به طور منظم روغن زیتون مصرف کند، در آینده تاثیر آن را در رشد قد فرزندش می بیند.
به درمان رفلاکس نوزادان کمک میکند
مطالعات نشان می دهد مادرانی که به طور منظم در دوران بارداری روغن زیتون را مصرف میکنند، نوزادانشان واکنش بهتری به درمانهایرفلاکس نشان میدهند.
از بین بردن ترک های بارداری شکم
روغن زیتون مسئول کاهش علائم و کاهش رگه ها است. استفاده منظم از این روغن طبیعی در دوران بارداری میتواند ترک های شکم را از بین ببرد. ماساژ شکم با روغن زیتون باعث حذف سلول های مرده و جوان سازی پوست میشود.
با عفونت مبارزه میکند
بارداری ممکن است سیستم ایمنی بدن را ضعیف به همین دلیل زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به انواع مختلف عفونت قرار دارند. با این حال، روغن زیتون در رژیم بارداری بسیار سودمند است. روغن زیتون منبع غنی از ویتامین A است که به ایجاد یک سیستم ایمنی قوی کمک میکند و جلوی ابراز وجود عفونت ها را میگیرد.
نکته:
حواستان باشد زیتون و روغن زیتون، مثل هر مواد غذایی دیگر باید در حد اعتدال مصرف شود. اگر برای اولین بار میخواهید زیتون یا روغن زیتون مصرف کنید حتما با پزشکتان مشورت کنید. هر بارداری متفاوت است و ممکن است برای یک زن مفید باشد اما برای دیگری بسته به شرایطی که دارد، ضرر داشته باشد.
منبع: ستاره ، نی نی سایت